Inleidend concert  bij de opening tentoonstelling ( Don't leave ) TRACES  17 november 2012

Slotconcert 16 december 2012

www.bnjmnglrx.magix.net/

Benjamin Glorieux werd geboren in een muzikale familie in de streek rond Kortrijk waar hij, naast balletlessen ook cello en piano ontdekte aan de SAMW van Harelbeke en later het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk. Na zijn humaniorastudies en eerste prijzen cello en kamermuziek tijdens de Axion Classics-wedstrijd van Dexia, studeert hij achtereenvolgens aan de Conservatoria van Gent en Brussel, in de klas van V. Spanoghe en J. Reuling, waar hij afzwaait met grootste onderscheiding voor cello. 


Dankzij een 'Erasmus'-beurs kan Benjamin in het Conservatorium van Genève in de celloklas van François Guye vertoeven en enkele jaren nadien wordt hij aangenomen aan de Musikhochschule van Köln, als lid van Trio Rinascimento, om er les te krijgen van de leden van het Alban Berg Quartett. In diezelfde periode volgt hij onderricht aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, onder andere bij de leden van Artemis Quartett. Masterclasses bij Danel Kwartet, Kronos Quartet, Hagen Quartet en cellist Gary Hofmann vormen een grote inspiratie, net als de kans om via muziek de halve wereld rond te reizen in alle denkbare bezettingen en muzikale stijlen.

Benjamin geniet van een levendige concertpraktijk waarbij hij maar moeilijk het onderscheid maakt tussen oude en nieuwe, 'hoge' of 'lage' muziek: het is net de universele, communicerende waarde van muziek en kunst in het algemeen die als drijfveer dient voor elke denkbare zoektocht!

Enerzijds, op het domein van 'oude' muziek (hij is lid van het Frans-Belgische Ausonia, werd bijvoorbeeld uitgenodigd op het festival Itinéraire Baroque van Ton Koopman, is lid van B'Rock en wordt regelmatig uitgenodigd door Il Gardellino) en hedendaags klassieke muziek (Benjamin is sinds jaren cellist bij Champ d'Action en uitgenodigd door Ictus) kan hij putten uit een jarenlange ervaring bij boeiende ensembles die in hem hun vertrouwen stellen, anderzijds is Benjamin ook de persoonlijke bezieler van enkele formaties:

Hij is stichtend lid van Maeterlinck Quartet, dat gedoopt werd tijdens Klarafestival 2010, en richtte samen met Sara Picavet, pianiste, die net als hijzelf laureaat is van de Belgische Stichting Roeping, het ensemble Aton'&Armide op, een ensemble voor hedendaags klassieke muziek dat reeds verschillende malen aantrad in Ars Musica, Bozar, en andere vooraanstaande podia en zich onplooit onder de vleugels van Ictus.

Benjamin maakt deel uit van 'Manufactuur' van De Bijloke muziekcentrum Gent, waarbij een handvol jonge Belgische musici steun en de letterlijke en figuurlijke ruimte krijgen om hun projecten uit te werken, en concerten te verzorgen. 

In november 2010 werden voor het eerst de Klara's bekendgemaakt, een initiatief van Klara en Muziekcentrum: Benjamin werd verkozen in de categorie 'beste jonge belofte'.