Bertel begon zijn studies saxofoon bij Christian Delaere in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Waregem. In 1998 zette hij zijn opleiding verder in de Kunsthumaniora voor Muziek en Dans in Gent bij Raf Minten, en in 2006 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Norbert Nozy. Tijdens zijn studies aan het conservatorium volgde hij een Erasmus-jaar aan de Escola Superior de Música de Lisboa bij José Massarão.

Bertel was kandidaat in verschillende wedstrijden. In 1999 behaalde hij de eerste prijs met grote onderscheiding in het Nationaal Kampioenschap voor Solisten van Fedekam. In 2000 werd hij hiervoor gehuldigd door de Cultuurraad van Waregem. Ook volgde hij masterclasses bij Arno Bornkamp en Jean-Marie Londeix.

Als uitvoerend muzikant deed Bertel ervaring op in verschillende genres. Hij speelde enkele jaren in de Kortrijkse rockgroep Galatasaray, het klassieke saxofoonkwartet Sax-Appeal en deed een aantal optredens met de latin big-band Mucho Gusto.
Hij trad reeds verschillende keren op als solist bij het Vlaams-Indisch Rajhans Orchestra, o.a. in 2005 in de George Washington University (USA). Een jaar eerder speelde hij enkele concerten met BL!NDMAN in Melbourne. Als freelance muzikant speelde hij bij verschillende hedendaagse ensembles, zoals Champ d’Action, Nadar en het vermaarde Ictus-ensemble.
Met Frederik Neyrinck werkte hij eerder samen in de projecten “...in process of time...” en “Plan Libre”.
Momenteel maakt hij deel uit van De Dolfijntjes XXL, Va Fan Fahre, de noise-band ASADA, en [sic], het vroegere BL!NDMAN [4x4] sax.