Karel Coninx studeerde viool en altviool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Mvr. Urszula Gorniak en Dhr. Paul De Clerck en aan het Chicago College of Performing Arts bij Prof. Roger Chase.
Tijdens zijn studies in Chicago was hij ondermeer werkzaam bij het Civic Orchestra of Chicago, het Greenbay Sympony Orchestra, de Millennium Chamber Players, en gaf hij educatieve voorstellingen voor jongeren in Chicago's Public Schools en Community Centers als lid van het Chicago Symphony's “MusiCorps String Quintet”.


Karel won prijzen in de Kiwanis-wedstrijd en in het Scolarta Muziekconcours.
Onder meester-dirigenten als Bernard Haitink en Esa-Pekka Salonen, speelde hij ondermeer concerten in Carnegie Hall (New York), Disney Hall (Los Angeles), Symphony Center (Chicago), Konzerthaus (Berlijn), Concertgebouw (Amsterdam) en in het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel).
Hij was reeds te gast op Ars Musica, Midis-Minimes, Festival van Vlaanderen, Basilica Concerten, in Italië (Casalmaggiore International Festival, Pietrasanta in Concerto), Spanje (Semana de la Musica Segovia, Festival Pau Casals), Mexico (Festival Erasmo Capilla) en de Verenigde Staten (I Palpiti).
Karel is tevens regelmatig aan werk te zien bii o.m het Magogo Kamerorkest in Tilburg, bij Champ d'Action, en in verschillende kamermuziekformaties.


Karel aanvaardt ook met plezier uitdagingen in andere muzikale genres, bij ondermeer met Hooverphonic, Ishtar, en Bjork. In een CD-opname voor Dutton Epoch speelt hij samen met zijn gewezen docent Roger Chase kamermuziek van Benjamin Dale.


Tot zijn sponsors en sympathisanten behoren ondermeer de Stichting Jong Artistiek Talent, Stichting Robus, Advocatenkantoor Mondard-D'Hulst, en de Ann & Robert H. Lurie Family Foundation.