CONCRETE

tentoonstelling met werk van Luc Hoekx en John Van Oers

van 15 november tot 13 december 2015

 

      

 

www.luchoekx.be/

 

“De schilderijen van Luc Hoekx zijn beelden die op zichzelf staan. Ze verwijzen niet onmiddellijk naar de werkelijkheid, al zijn ze wel suggestief. De open titels zetten je op weg, maar hebben niet de intentie de toeschouwer bij de hand te nemen.

De werken doen denken aan architecturale vormen of landschappen, maar die zijn niet strikt gedefinieerd. Hoekx deconstrueert de werkelijkheid en construeert zo een nieuw, autonoom beeld. Hij trekt de elementen uit elkaar tot abstracte vormen.

De schilderijen lijken wel te zweven. De drager –acrylglas– is transparant, maar reflecteert ook. Hoekx geeft op die manier vrij spel aan licht en schaduw. Het werk ondergaat subtiele veranderingen naargelang het tijdstip van observatie. Door de speling van het licht zijn de kleuren heel intens.

Hoekx speelt met tegengestelden. Het machinaal gemaakte acrylglas staat in schril contrast met de menselijke ingreep van de schildering. Grove borstelstreken, subtiele kleurschakeringen en kleine onvolmaaktheden geven de schilderijen warmte, diepte en spontaneïteit. Ook de matte alkyd- of olieverf  contrasteert met het gladde oppervlak van de drager, hoewel het acrylglas op vele plaatsen doorschemert. De drager genereert luchtigheid.”

Lina Helsen